Over ons

EXTRA is door mij (René Nauta) opgezet in Januari 1997. Na jaren meedraaien als vrijwilliger en instructeur is Beke er sinds 2009 vast bij komen werken.
Wij werken nu full-time in ons bedrijf en zijn nu het grootste deel van het jaar buiten te vinden!

Bushcraft is voor ons een manier van leven, het is ons werk en onze passie. Wij zijn er professioneel mee bezig, niet af en toe een weekend. Het hele jaar door geven wij dan ook cursussen en 2/3e van het jaar leven- en zijn we buiten.

Alle jaaropleidingen, info dagen en expedities geven wij altijd samen. De Track & Sign opleiding geeft René. De meeste crafts worden door Beke gegeven.
Voor een aantal expedities, crafts en diersporen cursussen werken wij samen met geweldige gastdocenten, maar ook wij zijn er dan bijna altijd bij.
Je komt dus op elke cursus, opleiding of expeditie minimaal een van ons tegen. Zo ben je verzekerd van de kwaliteit en passie waarmee wij al ruim 20 jaar mensen laten ervaren dat buiten je thuis kan zijn.

Tot bos!

Beke Olbers

Beke Olbers

Op (bijna) al mijn kinderfoto's ben ik met 'vieze' knieën te zien - veel buiten geweest dus. Opgegroeid op het platte land heb ik echt veel van de natuur leren houden door er in rond te struinen en te genieten van de plek die ik inneem binnen het geheel. Ik wilde altijd archeologe worden en veraf in 'een hutje op de hei' wonen... Maar ik ben in Nederland terecht gekomen en heb zowel de PABO afgerond als een master in biologische landbouw - natuur en milieu educatie. De combinatie van natuur en educatie boeit me.

Naast mijn passie voor buiten ben ik geboeid door de wijze hoe natuurvolkeren met de natuur leven, ook de minder romantische kant. Geleerd heb ik veel door letterlijk (buiten) uit te proberen. Bij kruiden ben ik ooit begonnen... Indianen... bomen... landbouw... educatie... bushcraft... crafts.

Sinds 2001 ondersteun ik EXTRA en in 2009 ben ik mee in het bedrijf gestapt. Bushcraft is voor mij een levenswijze geworden, meer dan technieken en cursussen. Alle takken van Bushcraft blijven uitdagend en leerzaam maar vuur blijft me fascineren en de simpelheid waarmee alles kan. In 2015 komt na goed 2 jaar ons (eerste Nederlandstalige) 'Bushcraft Handboek' uit!

Voor mij is bushcraft veel meer dan vuur, water, bivak en eten. Als deze basisvaardigheden routine zijn, heb je buiten tijd om andere dingen te doen. En het geweldige aan 'het buiten zijn' is dat er altijd weer iets nieuws te leren, te ontdekken is. Een deel van mijn passie ligt in het maken van mooie dingen met materialen van buiten. Eerlijk gezegd ben ik 'verslaafd aan het zelf maken'. Het idee dat je alles wat je nodig hebt uit de natuur kunt halen, geeft me een gevoel van vrijheid en zelfstandigheid. De kennis om van een bundel dennennaalden een bruikbare mand te maken, of van een stuk leer een paar bruikbare schoenen - ook dat is bushcraft!

Buiten ben ik jager/verzamelaar. Buiten voel ik me thuis!

 

René Nauta

Rene Nauta

Als klein jongetje wilde ik vroeger Indiaan worden, heel simpel!
Ik voel(de) mij vooral aangetrokken tot Noord-Amerikaanse Indianen. Maar respect heb ik voor alle natuurvolkeren omdat ik denk dat wij van hun manier van leven en omgang met de natuur veel kunnen leren. De cursus met de bosjesmannen in Namibië past daar helemaal bij natuurlijk.
Uiteraard is de prehistorie van Nederland ook erg interessant; hoe en waar leefden de mensen toen, wat gebruikten ze enz. Maar we moeten het allemaal niet romantiseren en vooral niet idealiseren!

Daarnaast heb ik ruim 20 jaar bij de Scouting gezeten en in mijn geval bij een groep die veel deed aan 'primitieve' technieken. Daardoor is mijn interesse gegroeid om met nog minder, nog meer te doen. Als vogelaar (o.a. monitoren voor SOVON) kwam ik veel buiten en daar heb ik ook ontzettend veel van geleerd.

Via via kwam ik in contact met 'Woodlore' de bushcraftorganisatie van Ray Mears in Engeland. Bij hem heb ik vanaf 1997 een aantal weekcursussen gevolgd. Verder heb ik cursussen gevolgd in mandenvlechten, vuursteen bewerken, longbows en atlatls maken, jachtopleiding Nederland, Wilderness First Aid, enz. In 2012 kwam ik in aanraking met de cybertracker methode, een prachtige cursus over diersporen die is ontwikkeld in Zuid Afrika. Sindsdien ben ik verkocht, wat een geweldige manier om naar diersporen te kijken; je leert er enorm veel bij. Na het halen van mijn 100% score in 2014 is mijn intensieve opleiding begonnen om zelf 'evals' af te nemen. In Maart 2018 heb ik mijn evaluator badge gehaald!

In januari 1997 heb ik EXTRA opgezet en sindsdien blijven wij de diverse cursusonderdelen aanpassen waar dat nodig is en/of nieuwe onderdelen opzetten. In 2015 komt na goed 2 jaar ons (eerste Nederlandstalige) 'Bushcraft Handboek' uit en inmiddels heb ik samen met Aaldrik Pot  'Het Prentenboek' uitgegeven (mei 2019). Het 2e uitgebreide handboek van EXTRA! Het gaat volledig over prenten van zoogdieren, vogels, amfibieën, reptielen en ongewervelden. Bruikbaar in West Europa.

In 2017 zijn we gestart met een totaal nieuw programma. Alle bestaande (meer dan 30 verschillende) cursussen hebben we definitief vaarwel gezegd. EXTRA bestaat vanaf dan uit 4 pijlers: bushcraft opleidingen (Bushcraft Jaaropleiding en Vervolgopleiding), expedities in het buitenland, crafts (eigen gebruiksvoorwerpen maken van natuurlijk materiaal) en Tracking: alles omtrent diersporen.

Technieken zijn voor mij nooit een doel om naar buiten te gaan, alleen maar het middel om er te zijn.
Tracking en Trapper zijn absoluut mijn favoriete onderwerpen.
Elk moment buiten zijn er sporen te vinden, het is de directe link tussen al die dieren en mij.

Buiten ben en voel ik mij volledig thuis.

René