Over EXTRA

vuur maken

Wie wordt er niet aangetrokken door de vlammen van een vuur?
Ook al zijn we niet meer direkt afhankelijk van de natuur, toch trekt het ons naar buiten. Ergens in ons zit nog de roep van de wildernis...

Ruim 20 jaar in een notendop:

Bushcraft is voor ons een manier van leven, driekwart van het jaar zijn wij buiten en het is niet meer los te zien van onze dagelijkse dingen. Een simpele wandeling met onze hond is verweven met tondel verzamelen, tracking of een ree besluipen. Voor ons zijn technieken geen doel, maar het middel om buiten te zijn.

Bushcraft, zoals wij het zien, is mensen te laten ervaren dat buiten je thuis kan zijn en daar hoort alles bij.

Natuur is geweldig, kan overweldigend zijn. Door middenin die natuur te zijn ga je misschien beter begrijpen, zien en ervaren dat alles met elkaar verweven is. Wij staan niet boven- maar zijn een onderdeel van de natuur. Het blijft onze basis en daar geven wij graag les in.

EXTRA is opgericht in maart 1997.
In dat jaar kwam Carlo, als eerste deelnemer, op de allereerste dagcursus. In de jaren daarna is er enorm veel gebeurt. Er kwamen weekendcursussen bij en in 1999 de eerste Basiscursus van een week.
Twee jaar later de eerste ‘Over-Leven’ in Yorkshire met 4 deelnemers. Ze bleven allemaal 'hangen’ als teamlid en Beke is dat nog steeds. Sterker nog, in 2009 is zij in het bedrijf gestapt wat we sinds die tijd samen hebben.

In de loop van de jaren is EXTRA zich blijven ontwikkelen. Er zijn expedities bijgekomen naar o.a. PolenNamibië, de KarpatenSchotland, de Rocky Mountains en Wit Rusland. We hebben de CyberTracker methode naar Nederland gehaald. We hebben een aantal gastdocenten, met allemaal hun eigen kennis en kwaliteiten.
En na 2 jaar schrijven, schrappen, foto’s en tekeningen maken, kwam eind 2015 ons Bushcraft Handboek uit. Het eerste Nederlandstalige boek over bushcraft. We zijn er nog steeds trots op!   
In mei 2019 kwam ons 2e boek 'Het Prentenboek' uit, geschreven samen met Aaldrik Pot, sporenmaatje van het eerste uur. Het Prentenboek is weer een uitgebreid handboek en gaat volledig over prenten, manieren van lopen, toepassingen en meer. 

In 2016, na bijna 20 jaar met meer dan 30 verschillende cursussen in ons aanbod en in totaal 54x (!) de Basiscursus, hebben wij besloten een nieuw pad in te slaan: geen losse bushcraft cursussen meer, maar EXTRA richt zich vanaf dat jaar op 4 pijlers: bushcraft jaaropleidingen, tracking, expedities en crafts.
Daarnaast hebben we steeds wisselende 'specials' in ons programma waarin we elk jaar bijzondere onderwerpen, eenmalige expedities of gastlessen aanbieden.
Heb je interesse, maar weet je nog niet wat, dan is onze Infodag of de Introductie Track & Sign een mogelijkheid om kennis te maken met ons, het bos en onze manier van buiten zijn.

“Maak buiten je thuis” is het motto van ons bedrijf.
We zien je graag bij ons, buiten, in het bos.
Op naar 25 jaar buiten!

Welkom!

Hartelijke groeten,
René Nauta & Beke Olbers