René Nauta

René Nauta

Als klein jongetje wilde ik vroeger Indiaan worden, klaar!
Ik voel(de) mij vooral aangetrokken tot Noord-Amerikaanse Indianen. Maar respect heb ik voor alle natuurvolkeren omdat ik denk dat wij van hun manier van leven en omgang met de natuur veel kunnen leren. De cursus met de bosjesmannen in Namibië past daar helemaal bij natuurlijk.
Uiteraard is de prehistorie van Nederland ook erg interessant; hoe en waar leefden de mensen toen, wat gebruikten ze enz. Maar we moeten het allemaal niet romantiseren en vooral niet idealiseren!

Daarnaast heb ik ruim 20 jaar bij de Scouting gezeten en in mijn geval bij een groep die veel deed aan 'primitieve' technieken. Daardoor is mijn interesse gegroeid om met nog minder, nog meer te doen. Als vogelaar kwam ik veel buiten en daar heb ik ook ontzettend veel van geleerd.

Via via kwam ik in contact met 'Woodlore' de bushcraftorganisatie van Ray Mears in Engeland. Bij hem heb ik vanaf 1997 een aantal weekcursussen gevolgd. Verder heb ik cursussen gevolgd in mandenvlechten, vuursteen bewerken, longbows en atlatls maken, jachtopleiding Nederland, Wilderness First Aid, enz. In 2012 kwam ik in aanraking met de cybertracker methode, een intensieve cursus over diersporen die is ontwikkeld in zuid Afrika. Sindsdien ben ik verkocht, het is een geweldige manier om naar diersporen te kijken en je leert er enorm veel bij. Na het halen van mijn 100% score in 2014 is mijn opleiding begonnen om zelf 'evals' af te nemen. In Maart 2018 heb ik mijn evaluator badge gehaald!

In januari 1997 heb ik EXTRA opgezet en sindsdien blijven wij de diverse cursusonderdelen aanpassen waar dat nodig is en/of nieuwe onderdelen opzetten. In 2015 komt na goed 2 jaar ons (eerste Nederlandstalige) 'Bushcraft Handboek' uit en inmiddels schrijf ik samen met Aaldrik Pot aan 'Het Prentenboek' wat in 2018 uitkomt. Het 2e boek van EXTRA!

In 2017 zijn we gestart met een totaal nieuw programma. Alle oude cursussen (meer dan 30 verschillende) hebben we definitief vaarwel gezegd. EXTRA bestaat vanaf dan uit 4 pijlers: opleidingen (o.a. Bushcraft Jaaropleiding en Vervolgopleiding), expedities in het buitenland, crafts (eigen gebruiksvoorwerpen maken van natuurlijk materiaal) en Tracking: alles omtrent diersporen.

Technieken zijn voor mij nooit een doel om naar buiten te gaan, alleen maar het middel om er te zijn.
Tracking en Trapper technieken zijn absoluut mijn favorieten.