Trailing

- In samenwerking met  Casey McFarland -

Casey McFarland (VS) gaat deze workshop geven. Hij is senior tracker volgens de cybertracker methode. Los van zijn enorme kennis van 'tracks' is hij ook een heel ervaren en fanatieke trailer. Ik ben een aantal keren met hem op stap geweest en het is elke keer weer een nieuw avontuur! 

Zelf haalde ik in maart 2018 mijn Trailer / Tracker III certificaat. 


Trailing gaat over het volgen van een vers dierspoor en is een onderdeel van de cybertracker methode. In landen als Afrika wordt het nog veel toegepast, denk aan het volgen/opzoeken van groot wild tijdens safari's. Daarnaast ligt natuurlijk de oorsprong bij jager-verzamelaar volken. Bosjesmannen die nog traditioneel leven, zoeken een vers spoor, volgen dat en proberen uiteindelijk dit dier te schieten met een gifpijl. Daarna volgen ze het spoor van dit aangeschoten dier tot ze hem uiteindelijk vinden. Het is dan essentieel dat je weet wat je doet en daar extreem goed in bent!

Trailen lijkt soms onmogelijk; je staat naar een bosbodem vol blad te kijken waar je zelf net doorheen bent gelopen. "Hoe kan het dat ik niks zie??" Het is echt leren kijken. Wij leren je hoe. Het spoor is te zien!

Wat leer je deze workshop: 

Wat is een vers spoor en hoe herken je dat? Waar gaat het dier heen. Hoe volg je hem in zand, humus, blad, harde ondergrond, door een naaldbos, … Hoe weet je dat je nog steeds ‘op het spoor zit’? Wat doe je als je een spoor kwijt bent? Ondertussen moet je op de wind letten en kennis hebben van het landschap, gedrag van het dier zelf en andere dieren om je heen. Het wordt een intensieve dag waar je met je kennis grote stappen vooruit maakt! Zoals Casey het zegt: 

"This will be an amazing opportunity to take your skill up to a whole new level; we'll spend a full day absolutely hammering the method...you'll be exponentially better and completely prepared for futture practice. It will also be the perfect way to step up your game for trailing evaluations!"

Belangrijk om te weten: in Nederland is het trailen van een dier heel vaak niet toegestaan vanwege regels. We gaan dan ook niet met een groep deelnemers van de paden af,  'achter een edelhert aan'. Wat je wel kunt oefenen zijn de letterlijke technieken in het veld. Het is echt een andere manier van kijken en dat ga je deze dag leren. Waar het kan volgen we verse diersporen. Het terrein waar de workshop gegeven wordt biedt daar genoeg kansen voor. Je leert om zo'n vers spoor te herkennen, je leert hoe je het volgt en waar je onderweg op let.  

Je leert al deze technieken in een uitdagend terrein: modderpaden, uitgestrekte open stukken en brede paden met zacht zand, humus, varens, gras en naaldbos. In elk type zal jouw spoor er anders uitzien en moet je weer anders kijken. De groep is bewust klein zodat er voor iedereen tijd is om voorop te lopen. Met je opgedane kennis kun je daarna op stap om jezelf te blijven trainen.

Goed om te weten: wij gaan ook trailing evaluations afnemen in Nederland. Daarbij ga je WEL een vers spoor van een groot hoefdier (damhert, edelhert, wild zwijn) volgen. Ook hier is de groepgrootte heel beperkt met max 4 deelnemers. Hou voor data onze siteagenda en nieuwsbrief / facebook in de gaten.

 


(De fotogallery is het mooist op een groot scherm te bekijken)

Onderwerpen:

 • een vers spoor vinden
 • aging of tracks (leeftijd bepalen)
 • een spoor volgen
 • weten dat je nog steeds 'op het spoor zit'
 • verschillende ondergrond leren lezen
 • een verloren spoor weer terugvinden
 • anders sporen onderweg lezen
 • gedrag van het dier wat je volgt herkennen
 • gedrag van het dier voorspellen
 • volgen zonder geluid te maken

Data:

Trailing
Plaatsen vrij.
 • 30 september 2019 - dagcursus (maandag)

Duur: 1 dag (plusmin 9:00 tot 16:00)
Aantal deelnemers: 5 max
Lokatie: Drenthe
Prijs: € 150,= (incl. BTW)
Prijzen zijn exclusief eten (lunch).

Aanmelden