Wildlife Track & Sign Evaluation (CyberTracker)

Louis Liebenberg heeft in Zuid Afrika deze diersporen methode ontwikkeld. In eerste instantie bedoeld voor Bosjesmannen, experts op het gebied van tracking, om hen een toekomst te bieden.  Daarnaast is het systeem opgezet om de kennis van de trackers zelf te beoordelen en vast te stellen d.m.v. een 'evaluation'.

Het zijn 2 intensieve dagen waarin je tussen de 50-70 vragen krijgt over de sporenwereld om je heen: vogels, zoogdieren, amfibieen, insecten en mensen. 'Evaluation' klinkt als een examen, maar het is bedoeld als een manier om jouw kennis die je op dat moment hebt, te kwalificeren. Het is vooral een fantastische leercursus omdat je in korte tijd enorm vooruit gaat in kennis. Elke gestelde vraag wordt namelijk grondig uitgelegd en daar leer je enorm veel van. Waarom is het een vos, en waarom is het een linksvoor van die vos? Dat is meteen ook het grote verschil met een 'gewoon' examen.

In 2012 is de training voor het eerst in Engeland gegeven en ik was er gelukkig bij! In 2013 heb  ik hem naar Nederland gehaald. Wij zijn sinds dat jaar de enthousiaste ambassadeurs van deze methode in Nederland en willen hem graag helpen verspreiden in Europa. Op dit moment zijn er 'evals' in Spanje, UK, Duitsland en NL.
In 2014 heb ik een Specialist (100% score) gehaald, erg blij mee en trots op! Daarna is mijn opleiding om zelf 'evaluator' te worden, begonnen. Daarvoor volgde ik o.a. ct evals in Duitsland, de VS, Spanje en de UK. In maart 2018 heb ik mijn Evaluator badge gekregen en kan ik de evals zelf afnemen in o.a. Nederland en Belgie.

EXTRA biedt ook een Track & Sign opleiding aan. Dat is een prachtige intensieve cursus waarbij je grote stappen vooruit maakt in kennis. Wij leren je daar anders kijken. Je krijgt uitleg over alle soorten sporen, prent families, manieren van lopen. Wij houden tijdens dat weekend de CT methode aan als manier om les te geven. Deze opleiding bestaat uit 3x een theorie avond met aansluitend een excursie over sporen en 3x een theorie avond met excursie over prenten. Je kunt ze beide volgen, of alleen het sporen- of prenten deel.

Dit is een van de videos. Casey McFarland geeft uitleg bij de prenten van een eekhoorn. Het laat goed zien hoe een evaluation in zijn werk gaat:

Onderwerpen:

  • 2 dagen 
  • rond de 60 vragen over allerlei diersporen
  • meerdere lokaties (bos, water, enz)
  • praktijk gericht, al je nieuwe kennis kun je meteen toepassen
  • grote stappen vooruit in je kennis
  • internationaal certificaat aan het eind
  • na afloop zicht op je sterke punten qua kennis en waar je aan kan werken

Data:

Cyber Tracker Standard evaluation:
Plaatsen vrij.
  • 6 mei 2019 tot 7 mei 2019 - (maandag en dinsdag) in België
Cyber Tracker Standard evaluation:
Halfvol.
  • 26 oktober 2019 tot 27 oktober 2019 - in Nederland

Duur: 2 dagen
Aantal deelnemers
: 9 tot max 12
Lokatie: volgt
Prijs: € 225,= (incl. BTW) dit is alleen voor de CT in Nederland!
Prijzen zijn exclusief eten en eventuele overnachting.

Voor de CT in België graag aanmelden via Natuurpunt: https://www.natuurpunt.be/agenda/cybertracker-track-sign-evaluation-tracker-certification-32971?fbclid=IwAR1KTl7xYgN702AMB0vL1z74vseYCiNNrBT9mqUCSxD3zFUYoaed8PBzUHA

Aanmelden