Track & Sign opleiding België

- Nieuwe opleiding van EXTRA in samenwerking met Aaldrik Pot in België vanaf voorjaar 2020 -

Altijd en overal kun je sporen vinden van dieren als je buiten bent. Je omgeving zit er vol mee en elk vertelt zijn eigen verhaal. Het logo van EXTRA is zo'n verhaal. Wij nemen je graag mee in die fascinerende wereld van diersporen!

- 6 (2x 3) volle dagen (theorie / lezingen met aansluitend excursies) -

De opleiding bestaat uit een serie van in totaal 6 dagen, verdeeld over 3 dagen in Vlaanderen en 3 dagen in de Ardennen. Het zijn telkens een aantal lezingen op de avonden, gecombineerd met excursies overdag. Tijdens de lezingen krijg je aan de hand van duidelijke foto’s en voorbeelden veel uitleg. Overdag gaan we het veld in om in de praktijk naar sporen te zoeken, ze te vinden en te bekijken. 

Wat leer je op deze cursus? Je leert prenten van de verschillende dierfamilies herkennen zoals hoefdieren, hondachtigen, marters, knaagdieren, vogels, enz. Niet alleen de opbouw van hun prenten, maar ook de verschillen tussen voor- en achterpoot. Ook krijg je uitleg over de verschillende manieren van lopen. Verder krijg je uitleg over al die andere sporen (‘sign’) die buiten te vinden zijn zoals wissels, nesten, legers, vraat, etensresten, enzovoorts. We gaan sporenbedden maken om prenten te 'vangen' en we zetten cameravallen. Ook daar krijg je uitleg over, want waar en hoe heb je de meeste kans op mooie resultaten?

Je kunt deelnemen omdat je meer wilt weten over diersporen (als hobby, of professioneel), of misschien heb je plannen om mee te doen aan een CyberTracker evaluation? Je kunt je op deze manier goed voorbereiden.

Wij zijn er van overtuigd dat je na deze cursus anders om je heen gaat kijken en veel meer zult gaan zien, zelfs in je eigen tuin gaat er al een wereld voor je open!


De opleiding doen wij bewust in 2 verschillende gebieden. Daarom de keuze om zowel naar Vlaanderen als de Ardennen te gaan; het zijn beide heel verschillende landschappen en dus leven er ook verschillende dieren. Wij leiden je in beide gebieden heel graag rond. Tussen de weekenden door krijg je thuisopdrachten mee, om bijvoorbeeld gericht naar bepaalde sporen te zoeken in je eigen omgeving.

"Dag René en Aaldrik, Wat een fantastisch eerste weekend was me dat! Ik ben nog aan het nagenieten en prijs me gelukkig dat ik me voor jullie Track & Sign opleiding heb ingeschreven. Ik kijk al uit naar de volgende keer. Wat een zalige manier van bijleren! Ik probeer te puzzelen zodat ik tijd vrij kan maken voor de T&S in de Harz volgend jaar". Lucas.

"Ik vond het fantastisch om te ontdekken wat er allemaal in het bos leeft (nooit gedacht dat er nog zoveel te vinden zou zijn)". Niels.

 

(De fotogallery is het mooist op een groot scherm te bekijken)

 

Inhoud van de opleiding:

 • Uitgebreide avonden theorie en daarna de praktijk in het veld over:
 • 'Tracks': Prenten van verschillende dierfamilies (zoogdieren, vogels, amfi/reptielen, insecten)
 • Morfologie (opbouw) van poten en prenten
 • Het verschil tussen voor- en achtervoeten
 • Verschillende manieren van lopen kunnen herkennen
 • 'Sign': alle overige sporen zoals, vraat, etensrest, braakbal, nesten, veren, poep, enz enz
 • Introductie ‘CyberTracker’ methode
 • Sporenbedden maken en cameravallen zetten
 • Vastleggen en bewaren van gevonden sporen
 • Theorie in binnenlokaties in West Vlaanderen en de Ardennen
 • Excursies in verschillende terrein typen (bos, cultuurland, water en oevers)

Data:

Track & Sign opleiding België 2020:
Halfvol.
 • 14 februari 2020 tot 16 februari 2020 - weekend 1 (Vlaanderen)
 • 3 april 2020 tot 5 april 2020 - weekend 2 (Ardennen)

Duur: 6 dagen (2x3) van vrijdag ochtend t/m zondagmiddag
Aantal deelnemers:
minimaal 6 - maximaal 12
Locatie:
 
West Vlaanderen en Ardennen, info volgt na aanmelding
Prijs:
  
595,= (incl. BTW) voor de hele Track & Sign opleiding.
Betalen in termijnen is uiteraard mogelijk.

Inclusief alle lessen, excursies, binnenlokatie lezingen en koffie / thee. De lokatie in de Ardennen is volpension. De lokatie in Vlaanderen is zelfverzorgend met evt overnachting buiten ter plaatse.

Aanmelden