Manden, Vezels & Netten

"Life of a crafter is a never ending story."
~author unknown~

Manden & mensen, dat is een lang vervlochten verhaal. Niemand weet hoe lang wij al manden maken, maar lang - dat is zeker.
Met deze cursus duik je in deze oude ambacht en leer je opnieuw wat nog steeds diep in onze vingers zit, ooit ontstaan uit de behoefte om iets ergens in te kunnen bewaren.


***
4 lange weekenden = 10 volle dagen
ruim 10 verschillende technieken
werken met diverse natuurlijke materialen
je maakt minimaal 10 verschillende manden
***

Wat leer ik?
Alles is ooit begonnen met een touwtje... ruim 40.000 jaar terug, gemaakt door Neanderthalers.
Maar een ding is zeker, touw twijnen is iets wat ons mensen al heel lang begeleid. En daar beginnen wij deze cursus dan ook maar mee! Twijnen met 2 en 3 strengen en met een vaste lus.
En als je dan touw hebt... kun je daar weer manden mee maken. Zo zullen ook onze verre voorouders gedacht hebben. Je leert verschillende oude technieken die onder de 'lussen technieken' (knotless netting) vallen: simple looping, single & double twist, loop-around-a-core (feston steek met een ziel). Mooi toch, een mand met een ziel?

Na deze 'basis' beginnen wij aan iets moeilijkere technieken. Allemaal traditionele manden gemaakt van verschillende materialen, van groot tot mini, en in de meest diverse vormen.
Tijdens de cursus leer je o.a. de 3 technieken waarop eigenlijk alle manden wereldwijd gebaseerd zijn: coiling, twining & plaiting. Hiervan behandelen wij dan ook nog weer eens verschillende 'onder'technieken, materialen en mogelijke combinaties.

Ook het breien van (vis)netten komt aan bod. Deze, zeker net zo fraaie en nuttige vaardigheid, heeft als basis weer een getwijnd touw.

Uiteraard leer je ook hoe je aan de nodige materialen komt, wanneer je ze oogst en hoe je dat doet zonder te grote impact. Hoe je de verzamelde materialen dan het beste bewaard en voorbereid om er later manden van te kunnen maken. En natuurlijk ook welke materialen geschikt zijn voor welke technieken.

Wat maak ik?
Tijdens de 4 lange weekenden maak je minimaal 10 verschillende manden/werkstukken van ook nog eens weer verschillende materialen.
Je maakt:
- een mand d.v.m. coiling (spiraalbinden)
- een mand d.m.v. twijnen (soft fiber baskets)
- een mand van lisdodde, biezen of lis (rush baskets)
- een grote mand of pack basket (plaiting)
- een mandje van boom bast (plaiting)
- twee verschillende netten/tassen d.m.v. misschien wel de oudste textiel techniek (knotless netting/lussentechniek)
- een mand d.m.v. 'lussen om een ziel' (loop-around-a-core), eveneens een oer oude techniek
- een (vis)net of nettas
- touw van verschillende materialen & met verschillende technieken
- een deel van je eigen manden gereedschappen (boetnaald, looping naald, priem en els)

Als 'afsluiting' van deze cursus-reeks kies je zelf een techniek en bijpassend materiaal om een volledig natuurlijke mand te maken van zelf geoogst en verwerkt materiaal. Hierbij kun je al het geleerde toepassen, met daarnaast begeleiding van mij en maak je een

stap om vervolgens met de opgedane kennis zelf thuis verder aan de slag te gaan.

Met welke materialen werk ik?
Wij werken zowel met natuurlijke zelf geoogste materialen. Denk aan: braam, brandnetel, lisdodde, grassen, naalden, verschillende soorten bast, biezen, maar ook jute, wol en rotan.
Daarnaast werken wij ook met een aantal gekochte natuurlijke materialen. Het laatste vooral omdat het soms makkelijker is om op deze manier een techniek eerst goed in de vingers te krijgen.

Hoe ziet de cursus eruit?
Deze reeks bestaat uit 4 lange weekenden van telkens vrijdag middag t/m zondag late namiddag. Elk weekend behandelt een of meerdere technieken en bijbehorende materialen. Je gaat na een uitleg zelf aan de slag en leert zo elke techniek door het meteen ook zelf toe te passen.
Naast de weekenden zal er 'huiswerk' zijn zoals het afmaken van een begonnen mand of het verzamelen en voorbereiden van materialen.

Wat kan ik na afloop?
Je kunt zelf diverse manden maken, beheerst verschillende traditionele technieken, weet hoe- en waar je de nodige materialen kunt oogsten en hoe je deze het beste kunt voorbereiden. Je hebt inzicht in een aantal achtergronden van deze traditionele technieken en hebt voldoende kennis om je 'reis in de wereld van de manden' zelfstandig verder te gaan... want: er is geen einde. Er zijn zo veel mogelijkheden, technieken en materialen dat je een leven lang kunt blijven leren.

Heb ik voorkennis nodig?
Nee. En als je al wel wat manden gemaakt hebt, beloof ik je dat je zeker nog weer nieuwe dingen leert. Je kunt dan bijvoorbeeld meteen voor een wat moeilijkere steek of grotere mand gaan.

Wat heb ik nodig om deel te nemen?
Geduld en nog eens geduld! Het maken van manden vraagt tijd en in veel gevallen het herhalen van dezelfde steek of beweging. Het is soms bijna een soort meditatie, wat ook weer waardevol kan zijn natuurlijk.
Je hebt tijd nodig om je manden af te maken thuis tussen de weekenden door.

~

Na afloop ga je uiteraard naar huis met al je zelf gemaakte manden! Plus de kennis om er meer te maken.
Wie weet laat de vraag 'zou ik hier mee kunnen twijnen, of een mand kunnen maken?' je nooit meer los op je volgende wandeling buiten... dan heb ik je een gezonde verslaving en nieuwe passie mee kunnen geven!
 

EXTRA info

Duur: 4 lange weekenden (vrijdag 14:00u - zondag ± 16:00u)
Aantal deelnemers: min 6 - max 12
Voorkennis: niet nodig
Eten: deze cursus is zelfverzorgend
Overnachting: in eigen tent op weiland achter de boerderij is inbegrepen. Er zijn een beperkt aantal simpele kamers te huur tegen meerprijs. Thuis slapen of een B&B in de buurt zelf regelen kan natuurlijk ook.
Locatie: Witharen
Inclusief: alle materiaalkosten, koffie / thee en kamperen in eigen tent
Exclusief: eten en eigen tent


 

Prijs

€ 995,= (incl. BTW, materialen, overnachting)
(betalen in termijnen is mogelijk!)

Aanbetaling: 

€ 150,=

Data

Startdatum Einddatum
Book now

weekend 1: 3 t/m 5 Mei 2024
weekend 2: 12 t/m 14 Juli 2024
weekend 3: 23 t/m 25 Augustus 2024
weekend 4: 25 t/m 27 Oktober 2024

Aanbod samenvatting

  • wereldwijd gebruikte traditionele technieken van steentijd tot modern
  • oogsten & verwerken van diverse natuurlijke materialen (lisdodde, dennennaalden, lis, braam, brandnetel, bast, pitrus, biezen, en meer)
  • wisselwerking van materiaal, vorm, techniek en mogelijkheden
  • allerlei soorten manden d.m.v. coiling, twining, knotless netting, looping, plaiting, (vis)netten, rush baskets
  • touw twijnen met 2 of meer strengen
  • versieringen en (traditionele) patronen maken
  • maken van deksels met of zonder rand
  • een deel van je 'manden maak' gereedschap maak je zelf
  • uitleg over materialen
  • achtergronden van technieken (zover bekend)

Instructeurs

Instructeur

Op (bijna) al mijn kinderfoto's ben ik met 'vieze' knieën te zien - veel buiten geweest dus.