Naliboki Wildernis & Wildlife (Wit Rusland / Belarus)

- In samenwerking met Vadim Sidorovich -

Wit Rusland (Belarus) is een bijzonder land. Niet een bestemming die je zelf snel zult uitkiezen voor een vakantie of reis. Dat is een van de redenen dat EXTRA er wel heengaat!
De natuur is er wild, uitgestrekt en verlaten en geschiedenis ligt er voor het oprapen. Het landschap is vlak en bestaat voor een groot deel uit moerasbossen. Eland komt er voor, wisent, wolf, edelhert, wasbeerhond, lynx. Auerhoen, zwarte ooievaar en schreeuwarend. En bevers, heel veel bevers!

Na aankomst op het vliegveld van Minsk rijden we direct door naar het Naust Fieldstation, middenin het Naliboki Forest. Dit fieldstation wordt onze thuisbasis. Het is een prachtige houten boerderij/blokhut met een paar bijgebouwen. Daar slapen- en eten we de rest van de tijd. Het is eenvoudig, maar heeft een hele mooie sfeer. Op loopafstand stroomt een kleine beek.

Tijdens de hele expeditie ga je veel op stap. Dat kan in een kayak zijn om een kleine stroom af te zakken, de kans om dan otter en bever tegen te komen is groot. Je hebt de mogelijkheid om in een van de wildobservatie hutten te zitten (evt met overnachting). 
We gaan ‘s morgens vroeg en in de schemer op stap met kans op het zien van groot wild zoals eland, wisent en -wie weet- wolf of lynx.
 Overdag struinen we door de bossen. Het landschap verandert continue en snel. Wij hebben dat nog nooit ergens anders meegemaakt. Zo sta je in een moerasbos met elzen, dan weer in een gemengd bos met lindes en eik en een paar honderd meter verder weer grove den en veenmos. Bijzonder!
Verder heb je de kans om de balts van auer-en korhoen mee te maken.
Er is heel veel geschiedenis te vinden. WO 1, maar zeker WO 2 heeft zijn sporen achtergelaten. De film ‘Defiance’ (een op waarheid gebaseerd verhaal van een grote groep Joden die onder leiding van de Bielski broers in WO 2 de oorlog overleven door het Naliboki forest in te vluchten) heeft zich hier afgespeeld. De sporen van het door hen gebouwde ‘dorp’ zijn nog steeds te zien. Wij gaan naar die plek.
In de oorlog hebben er verder zo’n 10.000 partizanenen geleefd. Een indrukwekkende prestatie als je alleen al bedenkt dat iedereen te eten moest hebben...
Na de oorlog kwamen de Russen met hun visie op landbouw. Door alle aangelegde kanalen kwamen de bevers het gebied in en zij hebben met al hun geknaag en gebouwde dammen, Naliboki gevormd tot wat het nu is. Er zijn in totaal meer dan 7000 (!) ‘beaverponds’ ontstaan.
Ook in Belarus loopt het platteland leeg. Overal kom je verlaten huizen tegen, soms is alles binnen nog aanwezig. We gaan ongetwijfeld dergelijke huizen bezoeken.

Tijdens deze expeditie werken we nauw samen met Vadim Sidorovich en zijn vrouw Ira. Vadim is onze gids voor de hele expeditie. Hij is zooloog en doet veel onderzoek voor de universiteit naar m.n. zoogdieren in Naliboki. Hij heeft al een indrukwekkende rij boeken op zijn naam staan. Los daarvan weet hij enorm veel van het gebied en zijn geschiedenis.

Om aan deze expeditie deel te nemen hoef je geen basiskennis bushcraft te hebben. Je slaapt binnen (en/of een enkele nacht in een observatiehut). Al het eten wordt verzorgd. Ontbijt en warm zullen we veel in het fieldstation eten, lunches onderweg in het bos.
Qua conditie moet je absoluut fit zijn. Het zijn lange dagen, je loopt op laarzen en het terrein is ruig; water, modder, omgevallen bomen, veen en moeras, en het bos is soms dicht begroeid.  Als er al paden zijn, lopen wij daar niet veel op!
Na afloop van een intensieve dag buiten kom je terug in het fieldstation. We stoken de houtkachel op terwijl het warme eten wordt gekookt. ‘s Avonds verzorgt Vadim korte lezingen over het gebied en over (gedrag van) de grote carnivoren. Ondertussen stook je de sauna op om de dag daarna in stijl af te sluiten.

We gaan in het voorjaar naar Belarus omdat dan de rietvelden nog laag zijn. De bossen zitten nog niet vol in het blad (dus meer zicht op wild), en zowel wolf als lynx zijn actiever. En -niet onbelangrijk- de muggen zijn nog niet erg aanwezig.

Bij de prijs inbegrepen zijn: alle overnachtingen, al het eten, vervoer van- en naar de luchthaven Minsk, vervoer in het gebied zelf.
Prijs is exclusief de vlucht vv naar Minsk en kosten voor het verplichte visum (± 60,- pp).


(De fotogallery is het mooist op een groot scherm te bekijken)

 

Onderwerpen:

  • groot wild observeren (wolf, eland, lynx, wisent)
  • tracking (sporen van) wolf, lynx, wisent, eland en meer
  • trailing groot wild
  • balts van auer- en korhoen meemaken
  • kleine kayaktour (met kans op otter en bever)
  • bezoek oerbos
  • sporen van WO (1 en) 2 bekijken
  • geschiedenis van het gebied zelf, incl verlaten huizen
  • ‘s avonds korte lezingen over grote carnivoren (wolf, lynx)

Data:

Naliboki Wildernis & Wildlife
Plaatsen vrij.
  • 15 april 2021 - exacte datum nog niet bekend

Duur: 10 dagen (startdag 's avonds t/m einddag 's middags, beide afhankelijk van de vluchttijden)
Aantal deelnemers: min 6 - max 10
Voorkennis: niet nodig. Je conditie moet echt goed zijn.
Eten: volledig verzorgd.
Locatie: Naliboki Forest - Belarus / Wit Rusland
Prijs: € 1250,= (incl. BTW)
Inclusief overnachting, eten, vervoer in Belarus.
Exclusief vlucht vv Minsk, het visum en je persoonlijke uitrusting.

Aanmelden