Sami buidels & Hockskinbags

Nieuwe cursus van EXTRA vanaf 2018.

Je gaat een weekend lang werken met zacht leer en ongelooide huid. Je leert om op twee verschillende manieren buidels te maken, beide volgens traditionele patronen:

1. Een Sami coffee pouch van hertenleer of buckskin. Dit zijn zachte buidels die door de Sami uit Lapland gebruikt werden voor bij voorbeeld koffie maar ook bloem, suiker, enz. Je kunt er natuurlijk in bewaren wat jij graag wilt!
Het is een prachtige methode om ook van kleine rest stukjes leer nog iets moois te maken.

2. Een hockskin bag van hertenpoten en -leer. Deze techniek heb ik van Lotta Dewell geleerd tijdens de primitive skills gathering 'Rabbit Stick' in Idaho. De poten van een hert of ree worden meestal weggegooid, dit is een manier om er iets moois van te maken. De buidels die onstaan zijn, door de pootstukken, stijver en steviger dan de Sami buidels. 

Om deze buidels te maken, leer je verschillende steken zoals de overhandse steek en de 'puckering stitch'. Verder leer je om een patroon te maken en over te nemen, eigenschappen van leer, het gebruik van gereedschappen zoals naalden, priemen, etc.
Belangrijk om te weten: wij werken tijdens dit weekend ook met hertenpoten waar nog alles aan zit. Je gaat zelf nog de huid van de poten snijden en prepareren.

Als de buidels klaar zijn, is er tijd om deze te versieren met kralen, botjes, stukjes leer en meer. Voor wie het kralenwerk mooi vindt, leer ik je graag een aantal traditionele 'beadwork' technieken die gebruikt werden voor al die prachtig met kralen bestikte tassen, kleding en meer die je in musea over de Noord Amerikaanse Indianen ziet.

Na een weekend ontwerpen, naaien en versieren ga jij naar huis met een Sami coffee pouch en een Hockskin bag, helemaal zelf gemaakt! En, niet te vergeten, de kennis om er meer te maken.

Bij tegelijkertijd inschrijven voor twee of meer cursussen van 'Werken met leer & huid', ontvang je op de 2de en/of 3de cursus 10% korting op de cursusprijs (materiaalkosten blijven gelijk). Op voorwaarde dat beide zullen plaatsvinden afhankelijk van de inschrijvingen.
Bekijk dus ook even
- Meshoes & Heuptas
- Moccasins


(De fotogallery is het mooist op een groot scherm te bekijken)

Onderwerpen:

 • werken met hertenleer, buckskin en rauwe huid
 • de overhandse steek en de 'puckering stitch'
 • 3 verschillende traditionele patronen: Sami cofffee pouch, Sami buidels en hockskin bags
 • verschillende soorten sluitingen
 • het villen van hertenpoten
 • naaien van ongelooide huid, leer en vacht
 • 'welts' (de voordelen ervan en hoe je ze naait)
 • naaien van 'kwastjes'
 • een aantal 'buckskin' steken
 • versieringen
 • traditioneel Native American beadwork

Duur: Lang weekenden (vrijdag 20:00u - zondag ± 16:00u)
Aantal deelnemers:
minimaal 6 / maximaal 12
Voorkennis: niet nodig
Eten:
deze cursus is zelfverzorgend
Locatie:
Diever (Drenthe), binnenlocatie
Prijs: €  195,= (incl. BTW)
plus €  25,= materiaalkosten


Inclusief alle materialen, koffie / thee en overnachting op slaapzolder of kamperen in eigen tent.
Exclusief eten.

Aanmelden